2 Mayıs 2010 Pazar

Modern Catenaccio | Barcelona - Inter


Catenaccio is a tactical system in football with an emphasis on defence. In Italian, catenaccio means "door-bolt" and it means a highly organized and effective backline defense which is intended to prevent goals.




Italyanlar savunmasıyla meşur bir takımdır. Catenaccio adında 1960'larda oluşmuş bir savunma taktikleri vardır. Bu taktikle pek çok takımı yenmiş ve savunma futbolunun önemini tüm dünyaya göstermiştir. Helenio Herrera tarafından ilk defa uygulanan bu sistem ilk defa Inter'de oynanılmış. Tahmin edeceğiniz gibi ilk Catenaccio'lu maç 1-0 bitmiş yani ALT bitmiş.
Bu sistem bir çok futbol oteritesi tarafından eleştirilir. Çünkü bu sistem katı savunmayı ve minimum atağı ön görür. Böylelikle kimi zaman "sahada futbol adına hiç bir şey yok!" dedirtir. Ama gerçekten iyi kullanıldığında yıkılması zor bir duvar gibidir.
Jose Mourinho'nun Inter'i tıpkı Helenio Herrera'nun Inter'i gibi bu yolla önemli bir başarıya imza attılar. Özellikle Nou Camp'ta Motta'nın atılışından sonra çok iyi kapanan Inter az kalsın maçı gol yemeden bitiriyordu.
Pozitif futbolun katili bu sistem iyi yapıldığında nasıl oluyormuş sonuç gördük !

0 yorum: